Дитячий фольклор

Особливе місце в народній творчості займає дитячий фольклор: колискові,  забавлянкидражнилки, скоромовки,лічилки.  Казками, билинами, думами, піснями, іграми з давнини старше покоління вчило дітей розуму,  передавали свій досвід наступним поколінням. Діти набували свій життєвий досвід в іграх, дитячих забавах. 

Дитячий фольклор - невід'ємна частина життя кожного маленького чоловічка. Без нього не відбувається становлення дитини як особистості, стає неможливим розвиток емоційної сфери. Адже коли мати співає своєму малюкові колискову пісню, він емоційно реагує на неї: заспокоюється, відчуває комфорт і задоволення. Рухливі ігри розвивають фізичну активність дитини, допомагають йому влитися в колектив однолітків, стати його частиною. Загадки сприяють розвитку інтелектуальних здібностей.
Жанри дитячого фольклору відомі всім: всілякі загадки, пестушки, заклички, лічилки, потішки ... Їх знання нерідко стає своєрідним «перепусткою» в дитячий колектив: дітлахи часто розповідають один одного різні страшилки, дражнилки, лічилки. Саме тому дитина, яка не відвідує дитячий садок, а виховується вдома, може не знати того, що діти передають один одному, і надалі йому стає важко адаптуватися в середовищі однолітків. Фольклор в дитячому садку - своя, особлива реальність, необхідна для повноцінного росту і розвитку крихти.

Колискові пісні

Колискова - це перший жанр фольклору, з яким дитина знайомиться, прийшовши в цей світ. Малюк ще не вміє говорити, розуміти навколишню дійсність, але за допомогою колискової пісні стає причетним до цього світу. Голос матері звучить ласкаво і ніжно. Вона трепетно гладить свого малюка по голові.
Ніколи після він не зазнає по відношенню до себе такої абсолютної любові, як в ранньому дитинстві, коли він любимо нема за якісь заслуги, а сам по собі, просто тому, що він є. Ось на що здатний дитячий фольклор. Колискові пісні заколисують немовляти, дарують відчуття досконалого спокою, радості, щастя, заспокоєння. Малюк росте щасливим, часто посміхається, йому сняться райдужні сни.
Приклади дитячих колискових пісень:
Люлі, люлі люленьки

Прилетіли гуленьки,
Сіли гулі на ліжко,
Стали гулі воркувати,
Стали гулі воркувати,
Стали Дашеньку качати,
Стали Дашеньку качати, 
Стала Даша засипати.


Колискові пісні 

Пестушки

Значення слова «Пестушко» походить від «пестувати», «виховувати». Мати, яка співає своєму немовляті Пестушко, виконує різні дії, показує, де у малюка ніжка, де ручка, і насправді непомітно вчить його розуміти сигнали зовнішнього світу. Відчуваючи ласкаві дотики материнських рук, дитина одночасно отримує і емоційну складову взаємодії, і духовну, і інформаційну. Чим більше мама приділяє уваги маляті, тим краще для його розвитку, тим швидше він запам'ятає, що ніжки потрібні, щоб «топати по доріжці», а ручками можна дзвінко плескати в долоні. Приклади дитячого фольклору в жанрі пестушек можна зустріти в будь-яких дитячих книжках, орієнтованих на вік від декількох місяців до півтора-двох років.

Потешки

Потешки відомі як жанр, де створюється елементарна ігрова ситуація і програється якась проста діяльність. Мета потешек - розвеселити, домогтися від дитини відповідної реакції.
Наприклад, коли грають з малюком в «ладушки», то від крихти потрібно виконувати нескладні дії - хлопки. Крім цього, у дитини обов'язково піднімається настрій, він весело регоче. Всі ці радісні емоції приносить фольклор. У дитячому садку потішки можуть застосовуватися в якості розважально-пізнавальної діяльності, наприклад, після денного сну, коли потрібно підбадьорити малюків. Потешки призначені для хлопців від півтора до трьох років.
Приклади дитячих потешек:
Йде, йде півник,
Набок ковпачок,
Червона борідка,
Кістяна головка,
Сам рано встає
І іншим спати не дає,
На зборах сидить,
Більше за всіх кричить.
Петушок, петушок,
Золотий гребінець!
На соломі спав,
Рано-рано встав,
За водичку пішов,
Молодички знайшов,
Молодичка - добра
Чобітки дала.
Не встиг він їх зносити,
Як інші став просити.
***
На базарі спозаранок
Накупив баран бубликів:
Для баранчиків, для овечок
ДЕСЯТЬ макових колечок,
ДЕВ'ЯТЬ сушок,
ВІСІМ булочок,
СІМ коржів,
ШІСТЬ ватрушек,
П'ЯТЬ коржів,
ЧОТИРИ пампушки,
ТРИ тістечок,
ДВІ пряники
І ОДИН калач купив -
Про себе не забув!
А для женушки - Подсолнушки.
***
Танцювала ріпка з маком,
А петрушка з пастернаком,
Кукурудза з часником,
Наша Таня з козаком.
А морквина не хотіла
Танцювати, танцювати,
Тому що не вміла
Танцювати, танцювати.

Дитячі ігри

Дитячий фольклор досить різноманітний. Багато хто не знає, що до нього можна віднести і рухливі дитячі ігри. Хороводи, танці, танці - це все невід'ємна складова російської народної творчості. Як правило, ігри на увазі велике скупчення дітей та прийнятні тільки в дитячому колективі. Подивіться, поспостерігайте за дітлахами, з яким піднесенням вони грають один з одним!




Загадки

 Що може бути цікавіше і незвичніше, ніж розгадування римованих (а іноді й не дуже) метафоричних виразів? Діти дуже люблять незвичайні і красиві загадки, присвячені тваринам, природі, побутових предметів. Ось яким цікавим може бути дитячий фольклор! Загадки придумують самі діти, грунтуючись на власних кончина про життя і закликаючи на допомогу багату фантазію. Варто сказати, що діти дуже швидко запам'ятовують тексти різних алегоричних описів і спритно вставляють їх при необхідності.Жартівливі загадки користуються особливою популярністю серед дітей: вони з особливим інтересом задають настільки "мудровані" питання один одному. Той, хто не може відповісти, повинен відгадати ще два-три подібних висловлювання. Це самий інтелектуальний вид усної народної творчості, що представляє дитячий фольклор. Загадки поширені і на дитячому майданчику серед ровесників, вони зустрічаються на заняттях у дитячому садку. Насамперед, ці мініатюри розвивають увагу, пам'ять, стимулюють уяву, вміння мислити неординарно, творчо підходити до вирішення завдання. Приклади дитячого фольклору це підтверджують. Судіть самі:
З неї п'ють молоко, чай, сік (гуртка).
Цей предмет допомагає людям домовитися, коли вони не можуть побачитися один з одним (телефон).
Цей предмет потрібен для того, щоб виводити на папері гарні написи (олівець, ручка).
Загадка допомагає дізнаватися нове, вчитися чому-небудь. Наприклад:
Сама говорити не вміє, але багато розповідає (книга).
Як називають людину, яка любить байдикувати? (Ледар).
Помаранчевий і стиглий, всім хлопцям в радість (апельсин).
Плаче хмаринка, а її сльози поливають землю (дощ).
Висить груша - не можна з'їсти (лампочка, люстра, світильник).
Охороняє будинок, не пускає сторонніх (собака).
Як у нашого дружка кігтики-царапки, хто ж він? (Кошеня)


Лічилки

Лічилки допомагають дітям визначати черговість у різних іграх. Помічено, що замість того, щоб просто домовитися між собою, хто за ким слід, дітлахи чому то воліють рахуватися. В якості лічилки зазвичай виступає короткий вірш, наділене динамічністю і що представляє значний інтерес. Може бути, саме такий підхід дозволяє їм іноді уникати зайвих суперечок і розбіжностей, які нерідко призводять до сварок всередині дитячого колективу. Ці віршики теж являють собою дитячий фольклор. Лічилки чудові тим, що допомагають визначитися у виборі гри заздалегідь і не витрачати час на суперечки, що дуже важливо для збереження внутрішнього мікроклімату. Крім того, це просто кумедні твори усної народної творчості, легко запам'ятовуються, веселі, добрі. Таким чином, дуже корисним виявляється дитячий фольклор. Лічилки як не можна краще підходять для будь-яких ігор. І тільки спробуйте почати відмовляти діток користуватися цим чудовим інструментом! Мало того, що вже через п'ять хвилин вони все пересваряться, так ще й зіпсують настрій всім, хто в даний момент виявиться поблизу.

Приклади дитячих лічилок:

Тихіше, миші, кіт на даху, 
а кошенята ще вище. 
Кот пішов за молоком, 
а кошенята шкереберть. 
Кот прийшов без молока, 
а кошенята ха-ха-ха.

***
Раз, два, три, чотири, п'ять,
Навчилися ми вважати.
Ну а далі ми не знаємо,
Може, разом порахуємо?

Шість - цукерки любимо є,
Сім - ми допомагаємо всім,
Вісім - ми друзів у біді не кинемо.
Дев'ять - вчимося на п'ять,
Десять - кінчили вважати.

***
Коні, коні, коні, коні,
Ми сиділи на балконі.
Чай пили, чашки били,
По-турецьки говорили.

***
Жили-були у жилета
Три петлі і два манжета.
Якщо разом їх вважати,
Три да два, звичайно, п'ять!
Тільки знаєш, у чому секрет?
У жилета немає манжет!

Пісні

Дитячі пісні часто звучать на заняттях у дитячому садку. Під музику виконуються різні ритмічні рухи: танці, ігри і т. Д. Все це також відноситься до категорії «дитячий фольклор».
Пісні виконуються під саму різну музику і на найрізноманітнішу тематику. В основному переважає тема народної творчості. Дитячий народний фольклор користується особливою популярністю. Російські пісні розучують навіть із трирічними дітьми, оскільки їх тексти дуже легко запам'ятовуються.



Забавлянки 



Заклички 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пісні до свята Масляної

Італійські музичні терміни

Легенди та міфи про музику